Sotilasasiantuntijat ovat ennustajia

Jaa somessa:

Viime perjantaina (15.12.) Pohjois-Norjan Bodøssa ilmestyneessä artikkelissa kerrotaan, että ”Amerikkalaiset joukot tunkeutuvat pohjoiseen lähes räjähdysmäistä vauhtia” ja että he tekevät tämän – minkä me tosin olemme jo panneet merkille – ”With Free Access to 36 Military Bases” eli saadessaan vapaan pääsyn 36:een sotilastukikohtaan Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Artikkelin kirjoittaja on High North News-lehden päätoimittaja Arne O. Holm. Lehteä julkaisee Nordområdesenteret (High North Center), joka on osa Nord-yliopiston kauppakorkeakoulua.

Artikkelissa kommentoidaan alueen turvallisuutta.

Tekstiin on liitetty valokuva, jolla viitataan turvallisuuden kehityksen nopeaan tempoon. Kuvassa näemme tuttuja kasvoja kuten Venäjän ulkoministeri, Sergei Lavrov ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Mike Pompeo sekä heidän pohjoismaiset vastineensa Timo Soini ja norjalainen Ine Eriksen Søreide. Kuvan on ottanut artikkelin kirjoittaja itse em. henkilöiden rauhanomaisessa tapaamisessa Rovaniemellä vuoden 2018 toukokuussa.

High North News’in artikkelista voi poimia joitakin paljon puhuvia lauseita.

”Koska nyt ollaan tositilanteessa” (”Because it is serious now”) on yksi niistä. Tämän lausunnon on antanut lehden haastattelema Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niklas Granholm.

Lehdessä todetaan, ettei ydinaseita ole säännelty sopimuksissa. Siis Ruotsin ja Suomen DCA-sopimuksissa (verrattuina Norjan omaan vastaavaan sopimukseen jossa ydinaseet rajataan pois). Tähän tuskin voi sanoa muuta kuin että se ei kuulosta kovin turvalliselta.

Mutta silmiinpistävin lause, joka on lehden oma arvio, on tämän selostuksen otsikossa: ”sotilasasiantuntijat ovat ennustajia”.

Artikkelinsa päätteeksi Arne O. Holm selittää tarkemmin mitä tuo sana pitää sisällään:

”Kuten missä tahansa sodassa tai sodan valmistelussa, kysymykset ylittävät vastaukset. Sotilasasiantuntijat ja puolustuspoliitikot ovat johdonmukaisesti osoittautuneet ennustajiksi (soothsayers), kun on kyse sodasta ja rauhasta.”

”Harva, jos kukaan, pakenee vastuuta yhtä nopeasti kuin kenraalit.”

Teksti: Mikael Böök

Aihekategoria: Näkökantoja ja -kulmia