Merkitseekö vaikeneminen sitä, että Vasemmistoliitto on hyväksymässä tukikohtasopimuksen Yhdysvaltain kanssa?
Miksi Vasemmistoliiton johto ja eduskuntaryhmä ovat olleet täysin hiljaa Yhdysvaltain kanssa solmitusta ns. puolustussopimuksesta, kysyy puolueen entinen pitkäaikainen kansanedustaja Markus Mustajärvi. Eikö puoluejohto aio edes käyttää oikeuttaan antaa ulkoministeriölle lausuntoa sopimuksen sisällöstä, ihmettelee Vasemmistoliittoa puolustusvaliokunnasssa pitkään edustanut Mustajärvi.
Entinen kansanedustaja muistuttaa oikeuskansleri Tuomas Pöystin ottaneen lausunnossaan kriittisellä tavalla kantaa Suomen jo allekirjoittaman DCA-sopimuksen sisältöön. Yhdysvaltojen asevoimille annetaan sopimuksessa rajoittamaton oikeus tuoda Suomeen aseita, asejärjestelmiä ja joukkoja, jotka sijoitetaan yksinomaan Yhdysvaltain valvonnassa oleviin tukikohtiin.
”Sopimus on Suomen näkökulmasta poikkeuksellinen erityisesti siinä, että puolustusyhteistyösopimuksessa Yhdysvalloille annetaan lähtökohtaisesti oikeus tulla maahan suoraan sopimuksen nojalla”, toteaa oikeuskansleri. USA:n joukkojen maahantulo Suomen alueelle ei oikeuskanslerin mukaan edellyttäisi Yhdysvalloilta lainkaan erillisiä aluevalvontalain mukaisia lupia.
Mustajärvi muistuttaa, että esimerkiksi Slovakian hallitus on esittänyt jo solmitun DCA-sopimuksen avaamista ja neuvottelemista uudelleen.
Näin Slovakia tekee Mustajärven mukaan juuri siksi, ettei maan aiemmin tekemä sopimus anna Slovakialle oikeutta saada tietoa ja päättää siitä, koska Yhdysvallat tuo asevoimiaan maan alueelle ja minkälaista aseistusta ne tuovat mukanaan. Yhdysvaltain ei tarvitse edes informoida asiasta Slovakiaa, koska DCA-sopimuksessa on taattu Suomen tapaan vapaa maahantulo.
– Orpon hallituksen allekirjoittama DCA-sopimus Yhdysvaltain kanssa on samanlainen. Ja juuri siksi oikeuskansleri myös piti välttämättömänä hallituksen lakiesityksen täsmentämistä. Miksi Suomi luopuisi oikeudestaan tietää ja päättää siitä, mitä maaperällämme, merialueillamme ja ilmatilassamme tapahtuu, kysyy Mustajärvi.
Vasemmistoliitto puolueena on Mustajärven mukaan selkeästi todennut, ettei se hyväksy ulkomaisten tukikohtien eikä myöskään muiden maiden asevoimien sijoittamista Suomeen, muistuttaa Mustajärvi todeten puolueella olevan kielteinen kanta myös ydinaseiden sijoittamiseen ja kauttakulkuun.
– DCA-sopimus kuitenkin antaa Yhdysvalloille oikeuden perustaa Suomen alueelle asevoimilleen 15 tukikohtaa, jotka olisivat siis ainoastaan Yhdysvaltain valvonnassa. Yhteensä neljän pohjoismaan alueelle on tulossa 47 Yhdysvaltain tukikohtaa. Eikä edes ydinaseiden tuontia Suomeen kielletä sopimuksessa.
Mustajärvi sanoo panneensa merkille, että puolueen puheenjohtaja Li Andersson on jo pitkään niin Marinin hallituksessa kuin presidenttiehdokkaanakin liputtanut DCA-sopimuksen hyväksymisen puolesta. Mustajärvi sanoo huomanneensa myös sen, ettei Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ole ottanut minkäänlaista kantaa sopimukseen tai ainakaan sellaisesta ei ole julkisuudessa kerrottu.
– Merkitseekö tämä täydellinen vaikeneminen sitä, että Vasemmistoliitto on hyväksymässä tukikohtasopimuksen Yhdysvaltain kanssa, kun sopimus on pian tulossa eduskunnan käsittelyyn, kysyy Mustajärvi.
Aihekategoria: Näkökantoja ja -kulmia
Ylläoleva artikkeli on ilmestynyt Naapuriseuran Sanomissa.