Rauhanjärjestöjen pohjoismainen allianssi elää ja toimii

Jaa somessa:

Viikonloppuna hyväksymässään yhteisessä vetoomuksessaan uusi pohjoismainen rauhanallianssi (Nordic Peace Alliance) ottaa kantaa pohjoismaisen ydinaseettoman alueen puolesta ja ulkomaisia sotilastukikohtia vastaan.

Eilen kaikki saatiin valmiiksi, ja tänä aamuna lähetin sähköpostin Pohjoismaiden ministerineuvostolle ja Pohjoismaiden neuvostolle sekä kopion Arktiselle neuvostolle ja Itämeren valtioiden neuvostolle”, kertoo uuden rauhanallianssin koordinaatiokomitean kokoonkutsuja, tohtori Karin Utas Carlsson Göteborgista.

Pohjoismainen Rauhanalianssi perustettiin kaksipäiväisessä kokouksessa Tanskan Helsingörissä viime heinäkuussa. Tähän mennessä siihen on liittynyt 9 tanskalaista, 7 norjalaista, 6 ruotsalaista ja 10 suomalaista,rauhanjärjestöä, niiden joukossa Suomen Rauhanliitto, Suomen Rauhanpuolustajat ja Suomen Kristillinen Rauhanliike. Mukana olevat järjestöt luetellaan (ruotsiksi) tässä (docx).

Viitaten Islannin puheenjhtajakauden ohjelmaan Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2023 Allianssi ”kehottaa Pohjoismaiden poliittisia päättäjiä vakuuttamaan uudelleen, etteivät ne hyväksy ydinaseiden sijoittamista omiin maihinsa ja että Pohjola olisi siksi julistettava ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi”.

Vetoomuksessaan pohjoismaiset rauhanjärjestöt lausuvat myös mielipiteensä Yhdysvaltojen ja eri Pohjoismaiden ajankohtaisista bilateraalisista puolustusyhteistyösopimuksista (DCA) : ”Sopimusten yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, ne toteavat, ”mutta pelkäämme, että Pohjoismaiden hallitukset luopuvat kansallisesta itsemääräämisoikeudesta sekä yleisen lainvalvonnan osalta Yhdysvaltojen tukikohdissa että turvallisuuspoliittisissa asioissa, esimerkiksi siinä, minkä tyyppisiä aseita näihin tukikohtiin voidaan sijoittaa ja millaisia sotilasoperaatioita niistä voi lähteä. Kysymys kuuluukin, antaako lisääntynyt varustautuminen ja militarisoituminen pohjoismaiden kansalaisille lisää turvallisuutta ja varmuutta. Me emme usko niin!

Vetoomuksen koko teksti on luettavissa (englanniksi) tässä (pdf).

Teksti: MB