Mielenosoitus: Ei vieraan vallan sotilastukikohtia Suomeen!

Jaa somessa:

Mielenosoitus vieraan vallan sotilastukikohtia vastaan 25.11., klo 13:00. Kulkue lähtee Senaatintorilta ja kulkee Eduskuntatalolle.

Puhujina ICAHD Finlandin puheenjohtaja ja SUMUD – Suomen Palestiina-verkoston varapuheenjohtaja Syksy Räsänen, professori Leena Eräsaari ja kirjailija Veronica
Pimenoff
.

Suomi on neuvotellut Yhdysvaltain kanssa kahdenkeskisestä puolustusyhteistyösopimuksesta (Defence Cooperation Agreement, DCA). Sopimuksen on määrä siirtyä eduskunnan käsittelyyn pian. Ruotsi ja Tanska neuvottelevat parhaillaan vastaavista sopimuksista. Norjan ja Yhdysvaltojen välinen DCA-sopimus astui voimaan kesäkuussa 2022. Suomen sopimuksen sisältö ei ole vielä julki, mutta voidaan kuitenkin olettaa sen seuraavan muissa maissa sovittujen DCA-sopimusten raameja. DCA takaisi Yhdysvaltain joukoille esteettömän pääsyn sopimuksessa nimetyille lentokentille, satamiin ja alueille. Mediassa näistä on puhuttu yhteishallinta-alueina.

Toteutuessaan DCA olisi Pohjois-Atlantin sopimusta sitovampi valtiosopimus, joka kaventaisi Suomen itsemääräämisoikeutta. Yhdysvalloilla ja Suomella olisi yhteinen pääsy- ja käyttöoikeus sovittuihin alueisiin, mutta Suomella ei olisi pääsyä Yhdysvaltain joukkojen yksinomaiseen käyttöön varatuille alueille. Yhdysvalloille saatetaan myös antaa oikeus käydä oikeutta omien lakiensa mukaan sen hallintaan osoitettujen alueiden sisällä. Tämän toteutuessa sopimuksesta seuraisi siis tilojen sekä toimi- ja tuomiovallan osittainen luovutus vieraan vallan joukoille. Tämä toisi maahan vieraan vallan sotilastukikohtia. Yhdysvaltojen asejoukot voisivat tulla, mennä ja operoida omassa komennuksessaan Suomen alueella.

  • DCA-sopimusten seurauksena koko Pohjola, melkein koko Itämeri ja läntinen arktinen alue voisivat joutua vieraan suurvallan sotilaalliseksi toimintakentäksi, mikä lisäisi sotilaallista jännitettä kahden ydinasevallan välillä ja kaventaisi Suomen mahdollisuuksia toimia maailmanpolitiikassa rauhanrakentajana.
  • Ydinenergialaki kieltää ydinräjähteiden maahantuonnin ja hallussapidon Suomessa. Jos Suomi solmisi DCA:n, se voisi Norjan vastaavan sopimuksen tavoin kieltää ydinaseet alueellaan. Ongelmaksi jäisi, että DCA epäisi Suomelta asianmukaisen tarkastusoikeuden eikä kielto estäisi ydinsodankäynnin harjoittelemista Suomen alueella.
  • Yhdysvalloille varattuja alueita saatettaisiin käyttää muissa maissa tapahtuviin sotilasoperaatioihin. Esimerkiksi Saksan Ramsteinissa toimivasta Yhdysvaltojen lentotukikohdasta on hallinnoitu mm. Jemenissä tapahtuvia droneiskuja. DCA:n myötä Suomi voisi joutua osapuoleksi kansainvälisiin konflikteihin vailla täysivaltaista päätäntävaltaa asiasta.

Vaadimme että Suomen ei tule luovuttaa alueita Yhdysvalloille!

Vaadimme myös, että Suomi säilytetään ydinaseista vapaana ja että Suomi ei osallistu ydinsotaan valmistautumiseen tai ydinsotaharjoituksiin!

Pyydämme osallistujia tuomaan mielenosoitukseen kylttejä ja banderolleja. Kylttien ja banderollien sloganien tulee vastustaa vieraan vallan sotilastukikohtia, ydinsotaa tai muuten vain vaatia rauhaa. Perinteiset rauhan symbolit ja sotilasliittoja vastustavat viestit ovat myös tervetulleita. Mielenosoituksessa ei sallita mielenosoituksen teemaan kuulumattomia kylttejä eikä valtioiden lippuja, sillä rauhanliikkeen sanoma on kansainvälinen. Rasistisille, fasistisille ja vastaaville tunnuksille on nollatoleranssi.

Kun riittävän moni toimii, voimme kaataa DCA-hankkeen: Sopimuksen hylkäämiseen ei tarvita sataa kansanedustajaa, vaan riittää, kun enemmän kuin kolmasosa kansanedustajien lasketuista äänistä on sopimusta vastaan.

Mielenosoitus Facebookissa: https://www.facebook.com/events/364274835934525/

Lisätietoa: www.eitukikohtia.fi