Ruotsissa: Kvinnor för Fred vaatii kansanäänestystä DCA-sopimuksesta

Jaa somessa:

Ruotsin TV:ssä kerrottiin, että Kvinnor för Fred (Naiset Rauhan Puolesta) vaatii kansanäänestystä DCA-sopimuksesta.

– ”On ollut paljon kohua, emmekä saa mitään tietoa, vaikka sopimus on itse asiassa Ruotsille suurempi sitoumus kuin Nato-jäsenyys”, sanoi Ingela Mårtensson.

Liberaalien entinen kansanedustaja Mårtensson oli pääpuhujana, kun Kvinnor för fred järjesti lauantaina 9.3. Ystadissa suuren kokouksen DCA-sopimuksesta.

Ruotsin ja Yhdysvaltain bilateraalinen sopimus merkitsee, että Yhdysvallat saa käyttöönsä 17 ruotsalaista tukikohtaa.

– ”Toimimme joukkojen keskittämisalueena Naton ja Venäjän välisen konfliktin sattuessa”, Ingela Mårtensson sanoo.

Ruotsin tasa-arvovirasto on hiljattain, ns. ”demokratiaehtoon” viitaten, päättänyt peruuttaa valtionavustukset Kvinnor för frediltä ja vaatia järjestölle vuonna 2023 maksetun reilun 200 000 kruunun takaisinmaksua, TV-uutisessa kerrotaan.

Schyman
Entinen vasemmistojohtaja Gudrun Schyman toimi moderaattorina Ystadissa lauantaina pidetyssä Ruotsin ja Yhdysvaltojen välistä puolustussopimusta DCA:ta käsitelleessä huippukokouksessa. Kuva: Hans Larsson/SVT (kuvakaappaus videoklipistä 1 min.)

Veteraanipoliitikko Gudrun Schyman johti keskusteluja, mutta ei peitellyt omaa skeptisyyttään DCA:ta kohtaan.

– ”Ruotsia huolestuttaa erityisesti se, ettei siinä mainita ydinaseita. ”Emme halua ydinaseita tänne, mutta vastaukseksi saa, että ”Yhdysvallat tietää kantamme”. Se ei riitä todellisessa tilanteessa, Schyman sanoo.

Aihekategoria: DCA etenee