Turvallisuuspolitiikan uusi oppi: Venäjä on luonnonvoima

Jaa somessa:

Olli Tammilehto

Virallinen Suomi on omaksunut uuden turvallisuuspoliittisen doktriinin. Ulkoministeri Elina Valtonen muotoili sen 31.5. seuraavasti:

”Meidän ei pidä mennä sellaiseen ajatusten ansaan, että joillakin meidän toimillamme olisi vaikutusta siihen, mitä Venäjä tekee. Venäjä tekee tasan niin kuin se itse haluaa ja meidän pitää keskittyä niihin asioihin, joihin me voimme vaikuttaa – –.” (Helsingin Sanomat 1.6.24)

Samalla tavoin kuin myrskyyn eivät ihmisten teot voi vaikuttaa, Venäjän toimintaan eivät Suomen tai länsimaiden teot mitenkään vaikuta. Tätä uutta oppia voisi kutsua ”luonnonvoima Venäjä” -doktriiniksi.

Virallisen Suomen kannanotoissa doktriini on näkynyt jos pitkään: Venäjä ei reagoi mihinkään vaan tekee kaiken pelkkää ilkeyttään. Oppi helpottaa huomattavasti päättäjiemme jo muutenkin vaikeaa työtä. Esimerkiksi ei tarvitse lainkaan miettiä sitä, miten Venäjä reagoi eduskunnan käsittelyssä olevaan DCA-sopimukseen. Vaikka sopimus mahdollistaisi USA:n tukikohdan perustamisen Ivaloon lähelle Venäjän tärkeintä ydinsukellusvenetukikohtaa, voimme olla aivan huoletta.

Ilman tarpeetonta pohdiskelua voimme myös ryhtyä katkaisemaan Venäjän öljykuljetuksia Itämerellä, kuten yhdysvaltalaiskenraali Ben Hodges hiljattain ehdotti Suomessa käydessään (Turun Sanomat 21.5.24).1 Jos Venäjän sotalaivat ja hävittäjät alkaisivat tämän jälkeen toimia tavallista aktiivisemmin rannikkomme tuntumassa, se ei tietenkään johtuisi öljysaarrosta vaan Venäjän luontaisesta aggressiivisuudesta.

1 (Lisäys amerikkalaiskenraali Ben Hodgesin lausuntoon liittyen) Myös äskettäin europarlamenttiin valittu Ruotsin Vasemmistopuolueen Hanna Gedin ja Tanskan Enhedslistanin Frederikke Hellemann ovat ehdottaneet Tanskan salmien sulkemista venäläiseltä laivaliikenteeltä. Heidän yhteinen mielipidekirjoituksensa ilmestyi tanskalaisella Altinget-uutissaitilla 16.5. ja (ruotsiksi käännettynä) 22.5. Linkki: https://www.altinget.se/artikel/eu-kandidater-sverige-och-danmark-blundar-medan-putins-illegala-olja-seglar-igenom-oresund (toim.huom.)

Aihekategoria: Näkökantoja ja -kulmia